Sorun Tanımı

Son zamanlarda ülkemizde kadına yönelik şiddet olaylarının nüfus atrtışının da afaki şekilde üzerinde artarak 10 yılda 14 kat artması kadına yönelik şiddet olaylarını yeniden gündeme getirmiş ve çeşitli kesimler tarafından çözüm olarak “İstanbul Sözleşmesi“(ayrıca maddeleri inceleyiniz) soruna reçete olarak sunulmuştur maddelere baktığımızda itiraz edilecek pek de bir yanı bulunmayan sözleşme akla mantığa bilime uygundur fakat unutulmamalıdır sorunların çözümü sadece maddeler kanunlar yönetmelikler hazırlamakta aranmamalıdır.

Eğitim,kültür ve sosyoekonomik seviyeleri yüksk olan çiftler arasında da şiddet olayları yaşanabilmektedir son zamanlarda bunların örnekleri görmüş bulunmaktayız.

Birçok farklı kesim sorunun farklı cephelerine değinmektedir lakin sorun hakkında kapsamlı bir çözüm planı sunan ne yazık ki yok denecek kadar azdır.

Bu yönüyle bir odada file dokunan körler benzetmesi yapabiliriz

Filin hortumuna dokunanlar fil uzun silindirik bir şey derken

Filin kulağına dokunanlar fil yelpaze gibi bir şeydir demektedir

Fili tam olarak görmeli ve sorunu tam olarak doğru teşhiş etmeli bunun üzerinden bir tedavi/çözüm reçetesi çıkarılmalıdır.

Kanuni düzenlemeler gelmesi elbette önemlidir ve çözümün bir parçasıdır bununla beraber hiçbir ülke sadece kanunlar çıkartarak kalkınmamış medeni bir uygarlık haline gelememiştir çünkü hukuksal sistemi uygulayacak olanlar yine aynı insanlardır.

Aile içi şiddet vakası gören bir polis görevlisi :”Biz aile içi meselelere karışmayız.” derse aile içi şiddet/geçimsizlik engellenemez veyahut

Kendisine boşanma için gelen müvekkileri için :”Artık bana kadar gelmişlerse bize de boşamak düşer hemen boşanma dilekçesini yazalım” derse boşanan çiftin çocukları için acı bir durum olacaktır . Unutulmamalıdır ki en kötü kavgalı aile bile annesiz babasız büyütülmüş bir çocuğun durumundan iyidir.”

Mütefevva Reisi Cumhur President Merhum Abraham Lincoln’un dedeiği gibi :”Bir şeyin hukuki olması da o yapılan işin doğru ve ahlaki olduğu anlamına da gelmez buna örnek olarak da konumuz bağlamında evli çiftlerin boşanması örneği verilebilir şüphesiz bu tür bir vaka gerek çocuğun psikososyal gelişimi gerekse de toplumsal açıdan ileride sorunlar olutşruabilecek bir durumdur.”

Cicero’nun sözlerinden çıkarımda bulunarak şunu söyleyebilir :”Yeni kanunlar çıkarmakla kararnamelerle tek başına hiçbir yere varılamaz.”

1.vaka https://www.youtube.com/watch?v=4Q6wy-OtXzs

2.vaka https://www.youtube.com/watch?v=f3oY8fhhr_s&feature=emb_title

Solution / Tedavi

1- Kanuni koruma sağlanmalıdır

2-Kadınlar şiddete karşı kendileri koruma methodlarına yönelmelidir ve haklarından haberdar olmalıdır.

3-